Voor wie?
Het programma staat open voor iedereen die in Brussel wil ondernemen in de milieusector: laatstejaarsstudenten, afgestudeerden, werknemers met eender welk statuut, werkzoekenden, spin-offs, spin-outs, enz.
U bent houder van een diploma hoger onderwijs of beschikt over gelijkwaardige ervaring. Een juridische, economische/managements- of wetenschappelijke/technische studierichting is een voordeel.
Er zijn twee mogelijke scenario’s:
- U beschikt reeds over een eigen project en wil dat een boost geven met het programma van greenlab.brussels.
- U beschikt nog niet over een project en wil betrokken zijn bij een van de projecten die worden voorgesteld door de andere kandidaten.
Hoeveel?
Een waarborg van € 100 per persoon die teruggegeven wordt aan het einde van het programma onder voorbehoud van een deelnamepercentage van minstens 80%.
Hoe?
De sessies gaan door op woensdagavond van 18 tot 21 uur, één zaterdag van 9:30 tot 12:30 uur, en tijdens 1 residentiële weekend.
Een vakjury uit de ondernemerswereld en milieusector selecteert de kandidaten die mogen deelnemen aan het acceleratorprogramma. De projecten worden geanalyseerd op basis van de volgende criteria:
- Het duurzame en/of circulaire aspect van het project
- De mogelijkheid om de onderneming effectief op te richten
- De ontwikkeling van een Brussels ondernemingsproject met een sterk groeipotentieel
- De innoverende aard van het project (projecten met een technologische component krijgen voorrang)
Selectieprocedure
De oproep tot kandidatuur voor de achtste editie zal op 1 oktober starten !
De kandidaten zullen zich op de website moeten inschrijven via het aanvraagformulieer vóór 28 november 2018 om 23:59 uur.
Ze zullen een korte mondeling presentatie van hun project voor a jury leveren. De selectie van de jury zal op 1 december 2018 plaatsvinden.
De uitslag van de jury zal voor het einde van het jaar gecommuniceerd worden.
Nog vragen ?
Aarzel niet om ons te contacteren, op het telefoonnummer +32 2 435 10 93 of via het contactformulier.
Aarzel dan niet om ons op sociale netwerken te volgen !
Wat is een duurzaam project?
Wist u dat Brussels een van de pionierssteden is op vlak van circulaire economie? Toen het Gewest op 18 maart 2016 het ambitieuze actieplan – het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie – aannam, heeft het zich de middelen verschaft om de overgang naar een circulaire economie in een hogere versnelling te schakelen. Wacht niet langer, doe mee en begin uw eigen duurzame start-up!
Focus op het concept van circulaire economie:
Circulaire economie wil het zogenaamde ‘lineaire’ model (ontginnen, produceren, verbruiken, wegwerpen) in een nieuwe vorm gieten en positieve, regenererende alternatieven voorstellen voor de verschillende fasen van het businessmodel. Hoe?
- Circular Supplies: traditionele grondstoffen vervangen door hernieuwbare (hernieuwbare energie, biomaterialen of volledig recyclebare materialen), zoals Permafungi, een bedrijf dat champignons kweekt op koffiedik.
- Resource Recovery: nuttige grondstoffen/afvalstoffen van producten of deelproducten hergebruiken (voor hetzelfde of een ander product), naar het voorbeeld van het Brussels Beer Project, dat heerlijk bier maakt van brood dat niet verkocht werd.
- Product Life Extension: de levenscyclus van producten en hun onderdelen verlengen door ze te repareren (onderhoud of remanufacturing), door er andere functies aan toe te voegen (upcycling), of door ze te verkopen aan een nieuwe koper (hergebruik).
- Sharing Platforms: de gebruiksgraad van producten verhogen door ze ter beschikking te stellen voor gedeeld gebruik/gedeelde toegang of voor gedeelde eigendom. Zo is er Tale Me, een onderneming die kleding voor baby’s en zwangere vrouwen verhuurt om op die manier de levensduur van een kledingstuk te verlengen.
- Product as a Service: het gebruik van het product te koop aanbieden, maar met behoud van de eigendom, zoals de service voor autodelen Cambio (bron: Accenture 2015)
Partners



